Jordvarmeanlæg

Hvis du vil etablere jordvarme, kræver det en anmeldelse eller en tilladelse hos Morsø Kommune

Hvis man gerne vil have et vedligeholdelsesfrit varmeanlæg, som kan passe sig selv, mens man f.eks. er på ferie, kan jordvarme være en god løsning.
Jordvarme er ret dyrt at etablere sammenlignet med andre varmekilder, men det er meget billigt i drift - hvis dit hus egner sig til jordvarme. Det vil sige, hvis du har plads nok til varmeslangerne, og du ikke behøver en høj fremløbstemperatur i huset.

Jordvarme har også interesse for virksomheder - det største jordvarmeanlæg på Mors er faktisk lavet til at opvarme 3000 smågrise og deres mødre.

Hjertet i jordvarmeanlægget er en elektrisk varmepumpe, som flytter varme fra jorden i din have og ind til dine radiatorer eller din gulvvarme. Elforbruget vil altså stige, men for de fleste vil besparelsen på varmeudgiften være meget større end ekstraudgiften til el.
Ekstra godt er det selvfølgelig, hvis man samtidig har billig strøm fra solceller eller husstandsvindmølle. Men for øvrigt kan man søge Thy-Mors Energi om at få rabat på sin elregning, hvis man har jordvarme.

For at lave jordvarmeanlæg skal man have tilladelse fra kommunen. Man har ikke automatisk tilladelse, fordi man f.eks. har fået en byggetilladelse. Der kræves en særskilt tilladelse til jordvarmeanlæg, men der er flere firmaer på Mors, der har stor erfaring i at lave jordvarmeanlæg, og de hjælper dig gerne med at søge tilladelse.

Ansøgning af jordvarmeanlæg skal ske til os via en af de to ansøgningsmuligheder:

  • Enten får du et ansøgnings-skema, som du udfylder med en række tekniske oplysninger om anlægget. Hvis skemaet er udfyldt korrekt, og der ikke er noget i vejen for at give tilladelse, vil du så normalt få tilladelsen inden for 1 – 2 uger.
  • Eller også sender du et anmelde-skema til kommunen. Her skal du foruden det tekniske også oplyse en del om beliggenheden i forhold til drikkevandsforekomster, fredet natur osv. Når du har sendt det ind, skal kommunen inden 4 uger give dig besked, hvis der mangler oplysninger eller er noget i vejen. Ellers har du automatisk tilladelse efter de 4 uger.

Husk at færdigmelde anlægget

Når anlægget er færdigt, skal det trykprøves, inden man starter det, og senest 14 dage efter skal det færdigmeldes til Morsø Kommune.
Sammen med færdigmeldingsskemaet skal der indsendes dokumentation for trykprøvningen og en præcis tegning over, hvor varmeslangerne ligger.

Spørgsmål

Har du spørgsmål om jordvarme, så ring eller skriv til Christian Olesen, Teknik og Miljø, Morsø Kommune.

Telefon 9970 7051
E-mail col@morsoe.dk