Mors er klar til årets Østers- og Muslingepremiere

Mors er klar til en weekend spækket med oplevelser med champagne, muslinger og østers til årets Østers- og Muslingepremiere i skaldyrshovedstaden Nykøbing. Lørdag byder syv gourmetkokke og deres hjælper på delikate retter med muslinger og østers.

Med Østers- og Muslingepremieren fejres sæsonstarten på fiskeriet af østers og muslinger. Samtidig fejres de danske limfjordsøsters, som er en unik og verdenskendt delikatesse, der af mange betragtes som verdens bedste østers.

Lørdag den 14. oktober starter allerede kl. 10 i festteltet på Pakhustorvet med de indledende runder i DM i champagnesabling og østersåbning.  Klokken 13 er det officiel åbning af Østers- og Muslingepremieren ved borgmester Hans Ejner Bertelsen og Uffe Nielsen, der er formand for Kokkeforeningen Danmark. Herefter står de syv gourmetkokke klar med delikatesser, der er tilberedt af muslinger og østers.  Alle gourmetkokke har to delikatesser, hvor den ene er med muslinger og den anden er med østers.

Kokkene

De syv gourmetkokke er Mads Søndergaard fra Kokkelandsholdet, Peter Bønding fra Pakhuset Hotel & Restaurant, Thomas Lyhne Damsgaard fra Hotel Thinggaard, Michael Nygaard Sørensen fra Compass Group Danmark, Daniel Justesen fra Limfjordens Hus, Rasmus Bang Vognsen fra Spisehuset Thy og Jens-Peter Skov fra Sallingsund Færgekro.

- De syv kokketeams har igen i år sammensat nogle rigtigt spændende og specielle retter, hvor der helt klart er lagt op til en smagsoplevelse ud over det sædvanlige. Der er også mulighed for en østers naturel for dem, som er til denne version. Østers- og Muslingepremieren er en af de begivenheder på Mors, som er med til at underbygge Nykøbings status som Danmarks Skaldyrshovedstad, fortæller borgmester Hans Ejner Bertelsen. 

Som eksempler på årets delikatesser kan nævnes ”Limfjordsøsters Nordic Bloody Mary” tilberedt af Rasmus Bang Vognsen fra Spisehuset i Thy og ”Limfjordscappucino” tilberedt af Daniel Justesen fra Limfjordens Hus i Glyngøre. Der er også mulighed for at smage ”Musling på afveje” med bålrøget blåmusling med porsestøv, sur creme, sprød blæk og cremet gran fra Thomas Lyhne Damsgaard Hotel Thinggaard.
(se næste side med alle delikatesserne)

Hele lørdag er der gratis entré i teltet. Der vil blive solgt delikatesser med østers og muslinger, champagne og andre drikkevarer. 

Østerssafari

Men også de andre dage i weekenden byder på begivenheder med fokus på østers og muslinger.
Lørdag og søndag vil der være fire østerssafari i vores egen baghave Limfjorden under kyndig vejledning af Skaldyrcenteret.

- Sidste år havde vi vores østerssafarier for første gang og det var en succes. Der er stadig enkelte ledige pladser på de to ture søndag kl. 10 og 14. I år er nyheden champagnebrunch lørdag formiddag samtidig med de indledende runder i Champagnesabling og Østersåbning. For de svampeinteresserede er der også mulighed for en svampe- og urtetur i Legind lørdag formiddag kl. 10. Det hele kan bestilles via Turistbureauet, fortæller Bente Kristensen, Turistchef Morsø Turistbureau.

Fredag aften er 119 gæster klar til Wine & Dine i festteltet på Pakhustorvet. Michelin-kokken Anita Klemensen fra Restaurant Den Røde Cottage og vores lokale gourmetkok Jens-Peter Skov fra Sallingsund Færgekro vil servere en fem-retters menu med udvalgte vine. Samtidig er 26 deltagere i gang med Skaldyrskole på Dansk Skaldyrcenter, hvor de sammen tilbereder retter med skaldyr.

Kokkenavne og årets delikatesser

Der er fri entré i teltet og delikatesserne sælges for 30 kr. pr. stk.

Thomas Lyhne Damsgaard, Hotel Thinggaard
Høfde 86 - Rå limfjordsøsters med syrlig æble, karamelliseret marv og skummende elstar
Musling på afveje - Bålrøget blåmusling med porsestøv, sur creme, sprød blæk og cremet gran

Michael Nygaard Sørensen, Compass Group Danmark
Limfjordsøsters med løg og kveller
Musling med græskar og rognfløde

Jens-Peter Skov, Sallingsund Færgekro
Salat med perlebyg -Pocherede Limfjordsøsters, Limfjordsmuslinger og krydderurter
Limfjords-Gourmetsuppe med Limfjordsmuslinger og urter
Lune Limfjordsmuslinger - Kammerskinke, løg, glace og krydderurter

Rasmus Bang Vognsen, Spisehuset Thy
Limfjordsøsters Nordic Bloody Mary med solbærvinaigrette, bitre salater, støv og oxalis
Blåmuslinger med røg, blomkål, estragon, emulsion og kveller

Peter Bønding, Pakhuset Hotel & Restaurant
Limfjordsøsters med syltet ingefær og soyaperler
Muslingewrabs med krydderurter, pak-choi og lime dip

Mads Søndergaard, Kokkelandsholdet
Limfjordsøsters med hestebønner, blegselleri, æblebånd, citronverbena olie og æblemost
Muslinger dampet i æblejuice og cider, variationer af bønner, ærtecreme, syltet æble - anrettet i et udhullet æble

Daniel Justesen, Limfjordens Hus
Limfjordscappucino - Limfjordsmuslinger og røgede kartofler, stikkelsbær og brød på skovurter
Limfjordsøsters med peberrod og kærnemælk, rødbede og tørret gris

Desuden vil der være østers naturel og dampede limfjordsmuslinger, som er tilberedt af medarbejdere fra Vilsund Blue.